Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det är kul men svårt att öppna ostron. Jag kan inte undanhålla er denna bild på nyårsaftonens ostronfat. Jag gillar ostron och champagne – speciellt med tanke på champagnen. Men jag har vänner som absolut skulle ta ostronen före champagnen om de tvingades välja.

Dessa vänner var nu värdar på nyårsafton. Jag erbjöd mig förstås att hjälpa till med öppningen. Visserligen har jag prövat förr – men ändå känns varje gång som den första. Hur ska man hålla dem, var ska kniven stickas in. Och det stående problemet: vissa ostron är för mig omöjliga att öppna.

Vårt stiliga fat med nyöppnade ostron inför nyårsfesten. Gott – men jag tycker nog champagnen ändå är det bästa.

Av dessa här på fatet har jag öppnat ett tiotal – och det tog säkert femton minuter. Det vinner man inga tävlingar på. Ska man bli världsmästare måste man öppna 30 ostron på två minuter och 28 sekunder. De ni. Det gjorde nämligen världsmästaren i höstas. Han är svensk, heter Johan Malm och jobbar på restaurangen Gabriel i Feskekörka i Göteborg. Hans pappa äger dessutom stället.

Jag var hos Gabriel i höstas och studerade hans ostronteknik – men det hjälpte alltså inte i nyår. Men ostronen var mycket goda – vilket inte alltid är fallet.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.