Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Ett spännande försök att skapa ett unikt äppelbubbel. Som alla champagnevänner vet så är det unika med lyxbubblet från Champagne att vinet jäses en andra gång på flaska. Det är då själva bubblet uppstår. Riktigt dyr årgångschampagne kan ligga och mogna med bubbel och jästrester i 10-15 år.

Nu har Kiviks Musteri getts sig på denna komplicerade process med en cider. Det började med en stor och bra skörd av äpplen 2004. Cidervinmakare Bengt Åkesson bestämde sig för att spara 500 flaskor för att se hur de utvecklades på flaska. Åtta år senare kan detta avslöjas.

Etiketten är delvis handskriven. De ingående äppelsorterna är: 50 procent Belle de Boskoop samt 25 procent var av Ribston och Cox Orange.

Vinet degorgerades den 30 mars 2012 – vilket innebär att jästtresterna togs bort genom nedfrysning och flaskan fick en champagnekork med stålgrimma.

För en vecka sedan provade jag denna raritet. Mitt första konstaterande var ett ordentligt tryck. Trots att flaskan kylts ner stående blev det som en Formel 1-öppning. Det doftade moget av en god äpplig brödighet – som ju även riktig champagne bjuder på. Smaken var supertorr – inte en uns av sötma eller överdriven frukt kunde anas. En ren, stram äppelcider med lyxpotential.

Det är kul när någon anstränger sig för att göra det lilla extra.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.