Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Nu kan du ladda inför min krönika i Resor & Mat. På söndag i SvD-bilagan Resor & Mat skriver jag om varför vi har så olika åsikter om vad som är gott. Jag tog ett tydligt exempel: vi i Sverige älskar Kalles Kaviar och i England är Marmite den stora favoriten. Få engelsmän kan stoppa Kalles Kaviar i munnen och lika få svenskar vill testa Marmite.

Som den seriösa journalist jag är var jag tvungen att testa skillnaden. Just hemkommen från England fick jag med mig Marmite och nu har jag jämfört. Till mitt after noon tea idag gjorde jag två skorpor: en med Kalles och en med Marmite.

Kalles Kaviar äter jag nästan dagligen. Marmite har jag inte provat på mycket på länge – utom den variant som finns på Twiglets (som jag berättar om i krönikan).

Kalles o Marmite

Nu har jag testat Marmite mot Kalles Kaviar. Den blev en knapp seger för Kalles Kaviar tack vare att den har en lite mildare smak. Hade jag varit uppfödd med Marmite hade säkert resultatet varit omvänt.

Här är mina upplevelser.

Båda produkterna är mycket speciella. Smakerna är tydliga och koncentrerade. Jag kan förstå att ingen av dem har fått en internationell succé. Snarare är de båda sprungna ur en nationell kulturell tradition.

Kalles Kaviar är en väldigt svensk upplevelse av färsk fisk och räkskal med smak som är både salt och söt. Marmite däremot är kommen ur en öltradition. Jästdoften är tydlig men smaken är mer som en djupt koncentrerad oxfond.

Medan Kalles är lätt och luftig är Marmite seg och lite klistrig – som en superkoncentrerad fond.

Jag kan förstå att man kan bli förtjust i Marmite. Själv kan jag tänka mig att använda den som ett koncentrat i en köttgryta.

Faktum är att jag ska jobba på att gilla Marmite. Kalles Kaviar är redan en favorit.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.