Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Den 31 årets kock har korats. Närmare 5 000 personer fyllde tävlingsarenan på Stockholm Waterfront när Sverige fick en ny svensk mästare i matlagning. Han heter Filip Fastén och jobbar på Restaurant Frantzén, Stockholm. Fastén från Frantzén alltså – yngst i gänget med sina 24 år. En riktig kocktalang som fick massor av beröm av vår Bocuse d’Or-tävlande kock Tommy Myllymäki.

Filip_Fastén1

Filip Fastén är Årets Kock 2014. Han blev det förste av segrarna som fick spruta champagne. VIlket han gjorde med besked. Konferenciererna Ander Dahlbom och Rikard Nilsson blev rejält nersölade.

Fastén var i final 2012 – men nu gick det raka spåret till seger. ”Otroligt, jag är så förbannat glad”, var det första ord som kom ur honom. Lite senare förklarade Filip Fastén att han kände sig lugn och självsäker i år – jämfört med finalen 2012.

Filip_Fastén-mat2

Vinnarrätterna var svensk anka med apelsinsås – och fiskrätten var norsk skrei med pilgrimsmussla.

Tvåan Martin Brag var en mycket ledsen silvermedaljör. Han var i final för andra gången och var förhandstippad på oddset. Men folkets röst i tävlingen gick ändå till Filip Fastén – och där visade sig folket ha rätt.

Dessa tävlade:

Jesper Bogren, Norda bar och grill, Göteborg • Sebastian Thureson, Restaurant Fredsgatan 12, Stockholm • Markus Westh, The Flying Elk, Stockholm • Martin Brag, Brag & Frodell Mat, Stockholm • Johan Backéus, frilans, Stockholm • Filip Fastén, Restaurant Frantzén, Stockholm

Årets Kock-råvaror

Läckra råvaror. Skrei (en torskfisk), pilgrimsmussla, anka, apelsin och diverse grönsaker.

Om Vinbloggen



Välkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.