Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det gäller att hälla upp på rätt sätt. Snart är det dags att servera champagne och andra bubbelviner i massor. Om du som jag gillar många vackra bubblor så finns det en del att tänka på.

En professor vid universitet i Champagne har testat. Han kom fram till att det sämsta sättet är att hälla upp drycken mitt i glaset. På det sättet rörs ytskiktet upp vilket får fart på bubblet så att massor av koldioxid rusar upp ur glaset alldeles för snabbt.

Det bästa sättet är att luta glaset rejält och smyga ner champagnen längs kanten på glaset. På det sättet bevaras dubbelt så mycket koldioxid jämfört med om du häller upp drycken i mitt i glaset.

Det är vackert med champagnebubblor.

Bubblorna uppstår alltså genom friktionsstörningar. I glaset handlar det om små mikroskopiska ojämnheter på ytan av glasmassan. Finns det till exempel lite textilrester kvar från när du torkade glasen kommer varje liten fiber att skapa små bubbelkaskader. Vill du själv sätta fart på bubblet kan du testa med att släppa ner några salt- eller sockerkorn.

Får du dåligt med bubblor i glaset så kan det bero på att det finns lite diskmedel kvar – vilket minskar ytspänning och bubbeleffekten.

Å andra sidan finns det en del bubblor att ta av. I ett glas champagne kan det bildas upp runt 5-10 miljoner bubblor – under de gynnsammaste omständigheterna. Fast många är rysligt små.

Ett bra sätt att bli av med massor av bubblor är annars att skjuta iväg korken på bästa Formel-1-sätt. Men det må väl vara hänt på nyårsafton.

Gott Nytt bubbelår!

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.