Mikael Mölstad
Vissa saker ska man undvika i det längsta. I fredagens SvD skriver jag i min krönika om luftning av vin. Det har kommit många frågor till mig om detta så jag tyckte det krävde en utredning. Räcker det med att dra ur korken ur flaskan? (Nej.) Ska man alltid häll upp i en karaff? (Ja, ofta och gärna.) Eller måste man ta till den stora blendern för att få in rejält med luft i vinet? Detta påstår i alla fall en vinentusiast i USA.
Som vanligt insåg jag att detta måste testas. Fram med alla nödiga attiraljer. Någon deciliter vin fylldes på i blendern. Amerikanen rekommenderade en till en och en halv minut på full effekt.
Det portugisiska hundrakronorsvinet fick ta mycket stryk i blendern. Och det märktes på doften efteråt.
Ni ser här hur det såg ut. Allt vin blev till ett rosa skum, inte så snyggt. Vinet lugnade dock ner sig efter körningen och såg snart ganska normalt ut. Men det verkade som om jag skadat vinet ända in i själva ryggmärgen.
Det mådde inte bra, helt enkelt. Och doften var läskigt konstig.
Läs vidare i artikeln och – don’t try this at home.