Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Vissa saker ska man undvika i det längsta. I fredagens SvD skriver jag i min krönika om luftning av vin. Det har kommit många frågor till mig om detta så jag tyckte det krävde en utredning. Räcker det med att dra ur korken ur flaskan? (Nej.) Ska man alltid häll upp i en karaff? (Ja, ofta och gärna.) Eller måste man ta till den stora blendern för att få in rejält med luft i vinet? Detta påstår i alla fall en vinentusiast i USA.

Som vanligt insåg jag att detta måste testas. Fram med alla nödiga attiraljer. Någon deciliter vin fylldes på i blendern. Amerikanen rekommenderade en till en och en halv minut på full effekt.

Det portugisiska hundrakronorsvinet fick ta mycket stryk i blendern. Och det märktes på doften efteråt.

Ni ser här hur det såg ut. Allt vin blev till ett rosa skum, inte så snyggt. Vinet lugnade dock ner sig efter körningen och såg snart ganska normalt ut. Men det verkade som om jag skadat vinet ända in i själva ryggmärgen.

Det mådde inte bra, helt enkelt. Och doften var läskigt konstig.

Läs vidare i artikeln och – don’t try this at home.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.