Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Höjden över havet har betydelse. I Argentina inser man att det finns höjdskillnader bland vingårdarna. I Mendoza handlar det om upp mot tusen meters skillnad – från 700 meter över havet till närmare 2 000 meter över havet. I den nordligaste vinregionen Salta ligger vissa vingårdar på 3 000 meters höjd. Är detta då viktigt? Absolut. Och detta har bekräftats idag när vi provade ett vin som var en blandning av vin från två altituder. Samma vin från bara en höjdnivå smakade helt annorlunda. Blandningen gav en dimension till.

Det anrika vinhuset Finca Flichman gör en Malbec och en Cabernet Sauvignon med druvmust från olika höjder över havet.

Många vinhus har redan nu altituden angiven på baksidesetiketten. Fler kommer att även ange den på framsidan, kan jag lova. Mer om det i en kommande krönika här i Svenskan.

Nu till gårdagens blogginlägg där någon ojade sig över att jag inte verkade ta hagelproblemen på allvar. Det gjorde jag. Och framförallt tar druvodlarna i Mendoza det på allvar.

Här syns hagelnäten i vingården. Det finns hundratals kilometer av dem. Berget i bakgrunden är över 6 000 meter högt.

Över alla vingårdar i utsatta områden sitter sluttande skyddsnät över plantorna. Vid en hagelstorm kommer haglen att rutscha ner på marken utan att skada själv druvklasarna. Mycket fiffigt.

Vad gäller jordbävningar börjar många nu övergå till betongtankar då de klarar mindre jordbävningar bättre till skillnad från stora rostfria tankar. Någon riktigt stor jordbävning har man inte haft sedan 1986.

I övrigt är allt, som sagt, frid och fröjd vad gäller sol, vind och vatten.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.