Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Så var det över för denna gång. I måndags var det White Guide Gala där restauranger och kockar hyllades och fick ta emot diplom som vinnare i olika klasser. Över tusen personer var anmälda och de kom runt 900 så det var en viss anspänning för mig som var ansvarig, innan det hela kom igång. Det är många detaljer som ska stämma. Prisutdelarna ska vara på plats och kallade vid rätt namn och titel. Vår Landsbygdsminister var en av dem – och han var som vanligt punktlig. Den nye chefen för Electrolux, en riktigt amerikansk högdjur, var en annan.

Prismottagarna ska förhoppningsvis också finnas i lokalen. Ingen vet om något i förväg men vi har förstås kollat att de var anmälda – men vi vet ju inte alltid vilka personer som kommer från respektive krog eller bar (ja, vi hade även ett barpris detta år). Sedan ska det stämma med alla bilder, inspelade filmer och uppläsningar av motiveringar. Men allt gick vägen, med den äran. Publiken var supernöjd och jublade ikapp med vinnarna, för det mesta. För visst var det några som blev grymt besvikna när det inte vann. Men sån’t är livet på galor. Alla kan inte vinna.

Det blev trångt på scenen när vinnarna samlades för den avslutande fotograferingen.

Glatt förvånad blev Daniel Berlin från Skåne-Tranås som blev Årets Rising Star när han fick reda på att han också skulle få delta i en världsomspännande segling-matlagningstävling arrangerad av San Pellegrino. Mesta folket på scenen stod Mathias Dahlgren– Matbaren för. De vann servicepriset och hela serveringsstyrkan rusade upp på scen (de fanns ju redan i huset). Nästa lika många var de från Operakällaren som fick pris för Årets Vinupplevelse. Mest hyllad blev Magnus Ek som fick Årets Gastronomiska Gärning och vars krog Oaxen också blev bästa restaurang tillsammans med Frantzén/Lindeberg. Tryggast var dock jämtlänningen Magnus Nilsson som korades som Årets Matupplevelse för sin restaurang Fäviken Magasinet utanför Åre. Hans chef Patrik Brummer var också på plats och blev riktigt glad. Stående jubel mötte Alain Passard, den franske terroir-kocken, som mottog Global Gastronomy Award. Vilka som vann alla priserna kan du läsa om på denna plats här på SvD-webben. Där finns också en kul text om årets trender.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.