Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

En ryktbar dryck får en renässans. Kan du din Hemingway vet du att han var stamgäst på Harry’s Bar i Venedig (jodå, han lär ha varit stamgäst på många barer). Det var också där grundaren av baren uppfann en sprudlade sommardrink på prosecco med smak av puré på vita persikor och med en blek rosa färg av hallon. Detta var kring andra världskriget och drinken blev en superhit – och serverades snart världen över.

I dessa tider av ständigt nya smaksättningar på sommardrinkar har nu denna persikodoftande variant gjort succé även i Sverige. Även om den ännu lever i skuggan av Aperol Spritzer – en annan italiensk favoritblandning.

En Bellini kan du göra själv. Blanda 15 cl prosecco med en matsked vit persikopuré och några droppar hallonsaft. Ännu enklare köper du den färdigblandat på Systembolaget. En av buteljerna kom i ordinarie sortimentet i juni. Den kallas Enjoy Bellini och är helt okej som en kul sommardrink – väl kyld.

Bellini o Harry's_Bar

Canella har producerat en Bellini på flaska sedan 1988. Infällt: servering av Bellini på Harry’s Bar i Venedig.

Men det finns en variant som är ännu bättre. Ja, faktum är att den smakar nästan precis som en riktigt Bellini på Harry’s Bar i Venedig. Den är gjord på äkta vit persikopuré – precis som det ska vara. Doften är verkligen sommar i kubik. För Bellini-fans är detta den buteljerade originalsmaken från vinhuset Canella som introducerades 1988. Bellini från Canella finns på Systembolagets beställningssortiment.

Det var också denna dryck som Svenska Dagbladets Per Gudmundsson skrev en ledare om i fredags. Där lyftes Bellini från Canella fram som en äkta italiensk Bellini i jämförelse med den tio kronor billigare Enjoy Bellini i ordinarie sortimentet. Detta i ett inlägg som handlade om Systembolagets inköpspolitik.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.