Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Hur dyr kan en flaska whisky bli? Idag presenterades världens dyraste och äldsta whisky i Stockholm – åtminstone när det gäller en nybuteljerad flaska. Jag var en av några utvalda som också fick prova den. Whiskyn är en 70-årig Glenlivet Single Malt förpackad i en stilig droppformad kristallkaraff med tillhörande handgjord träschatull. Av totalt 100 flaskor har bara två exemplar tilldelats Sverige. Systembolaget ska saluföra dessa rariteter från den 2 maj för runt 150 000 kronor per helflaska. Dags att hänga på låset denna morgon?

Det är det skotska handelshuset Gordon & MacPhail som tillsammans med sin partner i Sverige whiskyspecialisten Symposion i Malmö presenterade dyrgriparna i Stockholm. Glenlivet Generations 70 Years Old, som det officiella namnet är, levereras direkt från Gordon & MacPhails skattkammare i den skotska whiskyhuvudstaden Elgin. I deras lagerhus förvaras en mängd gamla whiskyfat så exklusiva att många pratar om byggnaden som whiskyvärldens nationalbibliotek.

Gordon & MacPhails vd Michael Urquhart, i skotskt paraddräkt, presenterade den unika flaskan.

Hur smakade den då? Jo, jag fick prova någon centiliter av det som legat så länge på fat att hela 40 procent hade dunstat bort (det är det som på whiskyspråk kallas angels share – änglarnas andel). Färgen var lustigt guldskimrande med gröna toner. I doften fanns toner av allt från läder, pomerans och äpplen till vanilj och lite rökighet, men bara svagt. Smaken hade mer av bränd fatighet med en örtsyrlig frukt – elegantare än det mesta jag provat i denna väg. Jodå, det var en upplevelse. Men med tanke på att mina droppar kostade kring 3 000 kr (åtminstone när de befinner sig i helflaskan) så är nog prisvärdet begränsat. Fast det handlar ju om samlarvärde för whiskyfanatiker och då ska det kosta.

Jag fick nöjet att prova några centiliter av dyrgripen – det kändes högtidligt.

Flaska nr 1 auktionerades häromdagen ut för cirka 155 000 och pengarna ska gå till Röda korsets arbete bland tsunamioffren i Japan. Hedrande – och då är plötsligt priset riktigt sympatiskt. Även om flaskan bara innehåller destillerad mäsk som legat på gamla sherryfat i sju decennier.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.