Mikael Mölstad
Visst kan man dricka vin till till julbordets läckerheter. Förra veckan skrev jag bland annat om vin till olika rätter på julbordet. Många blev förvånande och undrar om jag har fått vinhybris. Icke så. Det är en myt att det inte går att para ihop viner till julmaten.
Låt mig därför återkomma till några exempel från min krönika förra veckan(som ännu inte finns på webben, vad jag kan se).
• En torr finosherry eller ännu hellre den snustorra manzanillan funkar till de flesta inlagda sillar.
• Till skinkan med rödkål smakar det bra med ett beaujolaisvin – det finns flera goda Morgon på Systemet.
Det finns många exempel på viner som passar till julmat. Prova själv!
• Nattens skinkmacka på knäckebröd kan med fördel sköljas ner med ett kryddigare pinot noir-vin.
• Köttbullar, revbensspjäll och prinskorv med olika tillbehör är goda till en fruktpackad malbec från Argentina eller en sötfruktig Rioja
• Gewürztraminer är överraskande gott till rökt lax – ja till och med gravad lax går fint.
• En Amarone är riktigt god tillsammans med Janssons Frestelse.
• Till gröt passar alltid Sauternes eller motsvarande sent skördat vin.
• Lutfisken gifter sig med ett halvtorrt tyskt vin – även om lutfiskfantasterna propsar på Sauternes.
• Till choklad, nötter och russin finns givna partner i portvin och madeira.