Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Japan kommer aldrig att bli ett framträdande vinland. I Japan kan man det mesta – även göra bra vin. Mot alla odds, bör tilläggas. Visserligen finns det flera bra odlingsområden, men jordarna är ofta vulkaniska vilket ger en speciell karaktär åt druvan. Men ett större problem är att höstarna är blöta –med hög fuktighet och återkommande regn.

Regnen tvingar odlarna att hänga små regnskydd i vaxat papper på de enskilda druvklasarna för att inte vatten ska tränga in mellan druvorna. Det skapar omedelbart röta. Denna skötsel kostar på och tillsammans med andra högre kostnader än i stora vinländer gör det att vinpriserna är svåra att hålla ner.

Men trots detta görs det riktigt bra druvvin – inte bara sake, som är ett risvin. Druvan heter Koshu och kom till Japan för tusen år sedan via Sidenvägen från Kaukasus. Japans professionella vinproduktion startade redan 1874 – erfarenheten finns alltså.

Koshu-vin-Japan

Jag provade bland annat tre viner från Grace Wine på druvan Koshu. Det högra av dem finns på Systembolaget.

I förra veckan fick jag prova ett tiotal japanska viner av druvan Koshu. Och de var en angenäm upplevelse. Det finns en distinkt aromatiskt frukt med mycket mineral och hygglig syra. En ekfatsjäst variant hade tydliga drag av mandelmassa. Det bästa vinerna i min smak kommer från Grace Wine. Och det är också de som finns på Systembolaget.

Kanske dags att prova något annorlunda? Jag kan lova att ingen kommer att gissa på ursprunget om du inte berättar det i förväg.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.