Dags att fynda en Bordeaux 85:a

I maj kommer många goda viner. Nästa fredag ska jag presentera några av mina favoriter bland de nya viner som släpps 2 maj. Jag har provat alla de 66 vinerna – varav 29 röda och hela 18 roséer. Det är överlag inga billiga viner. Men vinkvaliteten är också hög. Passa på om du gillar goda exklusiva viner.

Eftersom mina tips kommer först den 4 maj finns det risk för slutförsäljning. Därför vill jag redan nu tipsa om ett bordeauxvin från 1985. Det är en Château Bel-Air Lagrave från Moulis (nr 91168). Det kostar förvisso 349 kr. Men det är väl spenderade slantar på en 27-årig vinupplevelse. Det är snyggt mognat med mjuka stalliga toner, örtiga jordgubbstoner och en rik stram eftersmak.

Château Bel-Air Lagrave 1985 för 349 kr är ett bra pris för ett fullmoget vin.

Det kommer även en 1986:a för samma pris från samma bordeauxslott. Inte riktigt lika elegant – men också värt pengarna.

Om tid är pengar så är 26 eller 27 år värt en slant. Bara det.

 

Visa kommentarer (11 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • http://politisktinkorrekt.info/ Thomasson

  170 journalister?!

  Holy crap, Batman! som Robin skulle sagt.

  Finns det nån koll på hur många av dessa som kommer från ‘opartiska’ tidningar i Sverige och hur många som kommer ifrån länder där man tycker att Sverige behöver valobservatörer pga. odemokratiskt leverne hos allmänheten och politiker?

 • Anonym

  Björn Söder har onekligen rätt i sin kritik av svensk media. De har svikit alla journalistiska ideal.

 • http://www.facebook.com/people/Dennis-Nilsson/1337266645 Dennis Nilsson

  Det låter som motsatsen till vad Björn Söders säger, att SD är lierat med makten.
  Jag har undrat varför mediadrakarna var dag har skrivit om SD?

  De har inget annat att komma med än att ”DET ÄR DE ANDRAS FEL” snyggt förpackat.

 • http://pulse.yahoo.com/_2MZY3IAN3PRW3VTGXNUMUB2ZYY Riip

  ? ..

 • http://pulse.yahoo.com/_2MZY3IAN3PRW3VTGXNUMUB2ZYY Riip

  Vi ordnar också charterresor från mellanöster (Latin-Amerika och Afrika vid hehov)

  One-way 60.000 U(SD) .. bostad och uppehälle ingår, inga papper behövs.

  Gärna unga, friska med god ekonomi. 60.000 dollar är mycket pengar, men efter 2 år går du med vinst!

  Här finns yttrandefrihet och demokrati, vi accepterar demokratiska valresultat.

 • Anonym

  Grattis Nicklas! Hoppas du gör något roligt för pengarna.

 • Anonym

  Avanza har inte utmanat storbankerna fullt ut förrän de erbjuder bolån till oss dödliga till en rimlig ränta. 

  Där har deras nya VD, Martin Tiveus, alla möjligheter att faktiskt göra ännu större stordåd än Storåker gjorde och bryta storbankernas bolåne-oligopol. Dessutom skulle det bli en knäpp på näsan till Borg och hans ovilja att använda SBAB som prispressare.Själv har jag kört stenhårda förhandlingar (precis som Borg vill att jag som kund gör) med flera banker mot varandra utan att få nämnvärt bättre ränta. De verkar dela prislista, det skiljer några punkter. Det är det inte riktigt värt att byta bank för bara för, möjligtvis bara för att markera mot banken att man drar vidare. Bankerna själva misstänker jag att ”bråkiga kunder” (se artikel om bankanställda och arbetsmiljö) bara är sköna att slippa. De klarar sig ändå.

 • http://profile.yahoo.com/EYIKHDEOPZCG2M2D37FQN37UI4 Anonym

  Kul att det gått vägen.

  Jag jobbade i gänget som utvecklade mjukvaran till HQ.SE när det begav sig – dock för ett annat företag. Det var hårt slit, men det verkar iaf som om många haft glädje av det.

  Skulle lagt en del pengar på andelar i HQ.SE i stället för på fruns utbildning, då hade jag kanske haft råd att bygga klart huset vi hann börja bygga innan hon bestämde sig för att hon ville skilja sig för en månad sedan :)

  Men fixa bolån också Avanza, gärna byggfelsförsäkring och allt annat som berör hus och boende. Det verkar vara en stor skyddad verkstad för alla inblandade idag.

 • Anonym

  Men min Bäste Herr Mölstad: Hur tänkte du nu? ”Jag har testat alla 66 viner som släpps den 2:a maj, men tänker dela med mig av mina slutsatser först den 4:e maj. Eftersom det då finns risk att de bästa vinerna är slutsålda tipsar jag här om  ett (1) särskilt utmärkt vin”. Varför inte släppa hela testet nu eller spara alltsammans till 120504? Var det inte samme Mikael Mölstad som bloggade om något vinimportör som bjudit in honom på provning av bordeauxviner i prisintervallet 3000-8000:-/flaska och han var så överväldigad att han nämnde  importörens namn på varannan rad? Det är ofrånkomligt att en vintestare tipsar om årgångar och producenter men det är inte OK om det urartar till ren textreklam och katten vet om MM klarar balansgången.
   Wtz in it 4 U?

 • Anonym

  En liten fråga, vet inte om den platsar just här … men apropos fikonspråket som Systemet och andra använder för att beskriva viner: Bär av olika slag kan jag förstå, blyertspenna likaså plus en rad andra saker. MEN: varför dyker det ofta upp LAKRITS? Menar man verkligen att vissa röda viner kan smaka lakrits?

  Jag har kommit underfund med att det kanske är ett (diskret) sätt att uttrycka en varningssignal. Men det kan bero på att jag inte gillar lakrits.

 • Pingback: Systembolaget – ej längre monopol på alkohol | Vinbanken.se

Krogguiden

Bar Central krånglar inte till det

Rejält krubb utan krusiduller.

Klassiska Bordeaux
är åter på modet

Mölstad

Intresset ökar för traditionella viner.

Sex favoritviner från regionen

Tips

Bordeaux är på väg tillbaka.

Mysiga innergårdar
– som är hetast i vår

Säsong

Här hittar du sköna ställen.

Odla en smakfull örtagård

Säsong

Enkla knepen för en odlingssuccé.

Sparrisodlarna i skärgården

Säsong

Tid för den gröna primören.

Koka soppa på din blomstrande potager

Säsong

Låt grönsakslandet blomstra!

Gröna vågen är här - igen

Trend

Allt större intresse för vegetarisk mat

Krogköpenhamn
är en god förebild

Krog

Stockholm har mycket att lära

Krogguiden