Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Jag har upplevt en märklig spritsort. I veckan var jag hos Pernod-Ricards sensorikchef Per Hermansson som visade mig det heliga spritrummet. Där finns hundratals flaskor prydligt uppradade i en labbmiljö. Det handlar om referensflaskor av all världens sprit som behövs för att bedöma och jämföra nya produkter.

Pernod-Ricards spritrum innehåller ett otroligt referensbibliotek av all världens spritsorter.

Per Hermansson tog mig villigt på en doft-resa till Kinas storsäljare Baijiu (som egentligen är ett namn på sprit rent allmänt). Detta är kinesernas verkliga favoritsprit som enligt Hermansson säljer mer än all vodka i hela världen. Med andra ord mycket.

Det finns Baijiu av olika kvalitéer. Den billigaste kostar bara några kronor och den dyraste flera tusen.

Baijiu görs på vete, hirs, ris och majs som mältas och sedan får jäsa till en ölstark brygd i jordgravar med en speciell vildjäst, Jordgravarna är upp till 1 500 år gamla och innehåller därför mycket spännande mikroorganismer som ger smak och doft. Brygden destilleras sedan till en alkoholstyrka från 38 upp till 60 volymprocent.

Doften var otroligt spännande. Först frånstötande likt illaluktande bonvax – men där fanns också rikligt med mogen frukt och asiatiska kryddor i bakgrunden. Varje sniff bjöd på något nytt. En upplevelse.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.