Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Hur alkoholstarkt kan ett vin bli? Jag skrev nyligen om en argentisk Malbec med alkoholhalt på 16,1 procent. Samtidigt undrade jag om det fanns viner som var ännu alkoholstarkare. Jag fick svar på tal från flera och ett bevis på ett vin som finns på Systembolaget.

Lust Zinfandel är en riktig smak- och alkoholbomb. Och priset är också ståtligt: 550 kr för 750 ml.

Lust Zinfandel från Kalifornien har en alkoholhalt på hela 16,9 procent. Vinet har lagrats på nya amerikanska ekfat i hela 19 månader. Om du söker efter vinet på Systembolagets webb står visserligen att Lust-vinet bara har en alkoholhalt på 16,5 procent men det beror enligt importören janake wines på att vi i Sverige (EU) bara får skriva alkoholhalten i hela eller halva procent.

Man kan undra varför det då inte rundas av uppåt till 17 procent? Men det finns kanske EU-regler för det också.

Förra blogginlägget gav en del förslag på alkoholstarka viner:

Oskar Nyman från Umeå tipsade om Mollydookers vin The Boxer från McLaren Vale med 17 procent. Men när jag kollade upp det hela angav de bara 16 procent. Per på BKWine har dock sett apuliska viner på både 17, 18 och 19 procent. Jag känner dock inte till dem.

Finns det alltså ännu alkoholstarkare vin än 16,9 procent? Hör av dig med bevis!

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.