Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Systembolaget laddar upp inför julruschen. När de första löven börjar gulna och glöggbordet står uppdukat på Systembolaget då vet man att hösten är här. Jag har provat glögg på Systembolaget sedan 1997. Det var under de åren som glöggmarknaden tog fart sedan Vin & Sprit tappat sitt monopol 1995 och vår vanliga standardglögg fick namnet Blossa.

Sedan dess har många prövat lyckan men Blossas recept har stått sig. De flesta, det vill säga runt 90 procent, har tyckt att det inte blir någon jul utan den klassiska glöggsmaken. Nu har det gått femton år och nästan en generation unga har kommit in i glöggtraditionen. Men det betyder också att den klassiska smaken glöms bort alltmer. De mest märkliga smakkombinationer har testast och några har överlevt.

Idag har jag provat igenom julsäsongens alla glada glöggar. Det är en grannlaga uppgift i konsumentjournalistikens tjänst.

Den klassiska Blossas marknadsandel har också sjunkit. Å andra sidan finns det nu många olika Blossa där de trestjärniga spetsade med cognac eller rom håller sig kvar.

Förr när jag provade glögg hade jag alltid Blossa som förebild – så fungerar det inte riktigt längre. En favorit som håller sig år efter år är till exempel Grythyttan Skogsglögg gjord på enbär och lingon.

Choklad är ett given smaksättare nuförtiden. Det finns från Dufvenkrooks och en under namnet Lucia Choklad. Tegnér & Son Wilckens Fat gjorde entré förra året och är riktigt bra i år också. Herrgårdsglögg spetsad med whisky är mindre kul.

När jag kommer till ”Haga Starkvinsglögg Klassiska Glöggkryddor & Lakrits” blir jag dock betänksam. Här är det inte mycket glöggkänsla kvar. Lakrits och en kraftig chilikrydda är lite svårsmält.

Å andra sidan får var och en bli lycklig med sin glögg. Det är ju bara jul än gång om året.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.