Mikael Mölstad
Klassiska recept kommer alltid till heders. För lite mer än en vecka sedan skrev jag i SvD om mina våndor med kokböcker. Jag har för många och jag glömmer alltid bort var jag hittar det där speciella receptet jag provat en gång. Varvid jag går tillbaka till klassikerna och letar – eller googlar på nätet.
Jag var inte ensam om detta problem. Jag fick många igenkännande mejl. Fler tipsade om att att riva ut recept som man gillar och samla dem separat. Bra idé – men synd på vackra kokböcker.
Andra förklarade att de alltid höll sig till klassikerna. En läsare köpte visserligen också nya utgåvor –men då han alltid saknade några recept från de gamla kom han på en idé. Han rev ut de bästa nya recepten och la dem i den äldre utgåvan. Det var ju alltid färre recept som var helt nya än som behållits från utgåvan innan.
Bonniers Stora Kokbok var en favorit hos de flesta som hörde av sig via mejl – som god tvåa kom Vår Kokbok.
Av de som mejlade hade de flesta Bonniers Stora Kokbok som favorit. På andra plats kom Vår Kokbok. De klassiska kokböckerna med de klassiska recepten kommer att överleva flera generationer.