Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Jag har fått en fråga som många är intresserade av svaret på. En läsare berättar att hon undviker billiga viner eftersom de ofta ger henne huvudvärk omedelbart. Hon tilläger försynt att det inte handlar om mer än 1-2 glas. Frågan handlar också om det finns något tillsatsmedel i kravmärkta viner – och om dyra viner per definition är ekologisk odlade.

Ja, detta är en komplicerad fråga och jag kan inte ge ett uttömmande svar på detta utrymme. Först får man fråga sig vad man får huvudvärk av i vin (jag likställer då detta med en form av allergisk reaktion). Det vanligaste orsaken är histaminer som kan uppträda i röda viner. Ju slarvigare och snabbare vinet är producerat desto större är risken. Det handlar ofta om att den andra jäsningen (den malolaktiska) inte är genomförd rätt. Då är det ofta så att dyrare viner har mindre risk för detta. Men det finns ingen absolut sanning. Man måste prova sig fram. Sant är dock att vita viner är mycket skonsammare. De som lider av migrän ska t ex undvika alla färgade alkoholdrycker då det finns 10-20 gånger fler ämnen (naturliga) som kan ge reaktioner.

Allergiska reaktioner kan alltså uppkomma av olika ämnen. Vissa reagerar på tannin (garvsyra), några är känsliga för fenoler som finns naturligt i druvan, andra tål inte svavel som används för att hindra vinmusten från att oxidera (naturens eget antioxidationsämne). Det finns oftast bara små mängder kvar av svavel när vinet säljs – men i bl a USA måste det anges på flaskan (contains sulfite). I Sydafrika har man experimenterat med UV-strålning för att få bort svavelrester – utan stor kommersiell framgång.

Det finns ett vin Systembolaget vid namn Ken Creek som marknadsförts som ett ”vin med ett reducerat innehåll av garvsyra och histamin”. Aftonbladet gjorde en stor affär av detta för några år sedan. Men återigen – någon kommersiell framgång har det inte blivit.

Vin innehåller i princip inga främmande tillsatsmedel – utom lite svavel som oftast försvinner. Dyra viner är inte per definition ekologiskt odlade. Sant är däremot att många dyra viner i alla tider producerats ekologiskt – långt innan begreppet var uppfunnet. SvD:s Mats-Eric Nilsson skrev nyligen om naturliga viner och tillsatsmedel. Läs hans artikel här.

Det enklaste svaret på allt detta: får du lätt huvudvärk av vin – drick mindre och drick vitt.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.