Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Systembolaget satsar på att göra kunderna mer nöjda. Ett monopol är alltid ett monopol och det är inte bra, kan man tycka. Ända sedan Systembolaget fick behålla sitt undantag som detaljhandelsmonopol för alkoholförsäljning i Sverige 1995 har det funnit starka krafter som vill stoppa detta. Men rösterna har faktiskt försvagats de senaste åren. Mycket beror på att sortimentet har förbättrats och tillgängligheten ökat. I synnerhet har möjligheten att beställa viner ur det enorma beställningssortimentet ändrat många negativa åsikter.

Nu ska vårt alkoholmonopol ta ett ytterligare stort steg framåt. Om ett år och några månader ska en helt ny sortimentsmodell lanseras. Det innebär att varje butik ska få ännu större möjligheter att själva styra sitt sortiment efter kundernas efterfrågan. En slags kundmakt i monopoltappning. Jag tror att det kan bli bra.

Här är två bilder från Nybrogatan i Stockholm. Den översta visar på indelningen av viner i länder. Den undre på ölavdelningen där dryckerna ställs upp efter smaktyp.

Ett led i detta är att butikernas flaskor och lådor ska ställas upp på ett annat sätt. Vinerna ska till exempel sorteras efter land, pris och sist smaktyp. Det är åtminstone ett förslag som testas just nu. Hela juli ut kan du se hur kan det kan bli i två testbutiker: Nybrogatan i Stockholm och Söderhamn.

Här finns en utförligare beskrivning av vad Systembolaget planerar.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.