Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Är det på förpackningen det hänger? På fredag i papperstidningen av Svenska Dagbladet finns en krönika om tunga och lätta förpackningar. Det finns stora skillnader berättar jag om. Minst förpackningsvikt i förhållande till vinets mängd har boxvinerna – tillsammans med petflaskor och pappförpackningar.

Mest förpackningsvikt i förhållande till innehållet finns bland glasflaskor. Vissa producenter lägger in som mycket glasmassa att bara flaskan kan väga mer än ett kilo. Det märkliga är att det säljer – men som jag skriver: tungt är fint

Papp_mot_glasflaska

Châteauneuf-du-Pape i papp väger 40 gram utan vin jämfört med argentiska Schroeders muskelflaska med en vikt av över 1,3 kilo.

Som ett bevis på vad jag skriver om i krönikan tog jag denna bild. Den visar två vinförpackningar där flaskan väger över 1 300 gram – utan innehåll – och pappförpackningen endast 40 gram. Det lustiga med denna tetrapak-förpackning är att det är ett slottsvin från Châteauneuf-du-Pape. Aldrig har någon sett ett dyrare och finare vin i en sådan förpackning.

Det var Åkesson Vin som lät lansera denna produkt för ett par år sedan. Jag kan meddela att det inte blev någon succé. Någonstans går gränsen för vad en billig förpackning kan innehålla – även om förpackningen är nog så praktisk och miljövänlig.

När du nu läser krönikan så har du nu Châteauneuf-du-Pape i papp här som bildbevis. Observera också att det inte står ”Mis en bouteille au Château” (hälld på flaska på slottet) utan istället ”Mis en carton au Tetra Pak” (hälld på kartong hos Tetra Pak)  Mycket skojigt, tycker jag. Lika skojigt som Châteauneuf-du-Pape i papp.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.