Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Barcelona imponera lika mycket vid varje besök. Jag har varit gäst i Barcelona ända sedan tidigt 1980-tal. Det var andra tider då. På något sätt går det en vattendelare vid olympiaden 1992. Det finns vi som såg staden innan olympiaden och de som bara besökt den efteråt. Till olympiaden byggdes mycket och staden blev ännu mer internationell. De stora eventen i Barcelona, som världsutställningar, präglar stadens förändring och har skapat monument och nya stadsdelar. Senaste världsutställningen var dock 1929.

Klassiskt tapastugg: bellotaskinka av bästa kvalitet.

Vid mitt första besök i Barcelona fanns väldigt lite tapasmat. Desto fler tuffa cocktailbarer i senaste design. Nu har tapasbarerna tagit över delar av centrum. De har dock utvecklats en del sedan jag upplevde de klassiska tapasbarerna i Madrid för 25 år sedan.

Pinnbröd med tapasgott har blivit populärt.

Nu är det tapas, pinchos och raciónes som gäller. Tapas är det klassiska med skivor av bästa ibericoskinka likt pata negra, oliver, friterade små paprikor och annat småtugg. Pinchos är samma råvaror men som pinnbröd där man plockar vad man vill och redovisar antal pinnar efteråt. Raciónes är smårätter som kan bli en hel portion. Det kan vara kokt torsk, kaningryta eller grillad bläckfisk.

Många av tapasbarerna satsar bara på turister. Gå inte dit. Pratas det katalanska bland gästerna har du kommit rätt.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.