Mikael Mölstad
Barcelona imponera lika mycket vid varje besök. Jag har varit gäst i Barcelona ända sedan tidigt 1980-tal. Det var andra tider då. På något sätt går det en vattendelare vid olympiaden 1992. Det finns vi som såg staden innan olympiaden och de som bara besökt den efteråt. Till olympiaden byggdes mycket och staden blev ännu mer internationell. De stora eventen i Barcelona, som världsutställningar, präglar stadens förändring och har skapat monument och nya stadsdelar. Senaste världsutställningen var dock 1929.
Klassiskt tapastugg: bellotaskinka av bästa kvalitet.
Vid mitt första besök i Barcelona fanns väldigt lite tapasmat. Desto fler tuffa cocktailbarer i senaste design. Nu har tapasbarerna tagit över delar av centrum. De har dock utvecklats en del sedan jag upplevde de klassiska tapasbarerna i Madrid för 25 år sedan.
Pinnbröd med tapasgott har blivit populärt.
Nu är det tapas, pinchos och raciónes som gäller. Tapas är det klassiska med skivor av bästa ibericoskinka likt pata negra, oliver, friterade små paprikor och annat småtugg. Pinchos är samma råvaror men som pinnbröd där man plockar vad man vill och redovisar antal pinnar efteråt. Raciónes är smårätter som kan bli en hel portion. Det kan vara kokt torsk, kaningryta eller grillad bläckfisk.
Många av tapasbarerna satsar bara på turister. Gå inte dit. Pratas det katalanska bland gästerna har du kommit rätt.