Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det händer mycket i Berlin. På många sätt känns Berlin som New York – en stad man måste åka till om man vill veta vad som händer inom det mesta. Staden är otroligt dynamisk med nya byggen, nya idéer och nya människor överallt. En del saker består dock, som Lutter & Wegner: Berlins äldsta vinhandel etablerad 1811 (och uppbyggd i originalskick efter andra världskriget). Vinhandeln är också en restaurang med en bra utbud av klassiska tysk-österrikiska rätter. Adress: Charlottenstrasse 56.

Berlin_Lutter&Wegner2

Hos Lutter & Wegner på Gendarmenmarkt i Berlin äter man bra och kan dricka fantastiska viner.

Det sägs att namnet Sekt på tyska mousserande viner uppfanns här som en variant på Sack som förr var ett begrepp för torra vita viner från Spanien. Lutter & Wegner har en helt otrolig vinlista – en av de mest imponerande jag sett. Med ett femtontal viner på varje sida och hela 55 sidor blir det närmare tusen olika viner från hela världen.

Berlin_Lutter&Wegner1

De tomma buteljerna ställs upp på hyllor runtom i restaurangen. Dessa DRC-viner kan nästan alla bara drömma om att få prova. Men här har någon druckit dem.

Bara uppställningen med DRC – Domaine Romanée-Conti – är på fem sidor. Där finns bland annat sju flaskor med världens dyraste vin från vingården Romanée-Conti. En flaska från 2006 kostar ”bara” 8 450 euro – motsvarande 73 000 kronor.

Själv drack jag mycket vatten och två deciliter torrt Moselvin i den varma kvällen.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.