Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Gewürztraminer är en märklig druva. När jag började min heltids vinkarriär för snart 25 år sedan blev jag fascinerad över viner gjorda på druvan Gewürztraminer. Ett vin med så blommig rosenaktig doft – men med bara lite örtig krydda och låg syra var något jag inte stött på tidigare. Ingen syra, ingen speciell fruktighet och en doft av rosor. Vad ska man en sådan dryck till?

I Alsace där jag känner mig hemma efter mina femton år i Schweiz är det en klassisk dryck till gåslever. Nu är inte gåslever längre någon favoritmat – mycket på grund av etiska skäl. Men till ankleverpastej passar den minst lika bra. Och eftersom detta följdes av kräftor så tog jag Gewürztraminer med in i kräftsörplandet innan jag övergick till omgivningens förväntningar på snaps och öl.

Vem kunde tro att kräftor och Gewürztraminer kan ingå i samma vänkrets?

Det märkliga är att en Gewürztraminer kan matcha även kräftor. Det är inte så att den gifter sig med det aromatiska kräftspadet – men den tillför sin speciella doft till att göra kräftupplevelsen alldeles speciell. Och jag gillar det.

Jag provade standard-Gewürztraminer från Trimbach och Arthur Metz och de är väl så bra båda två. Det är ingen idé att satsa på någon dyrgrip.

Jag har tidigare tyckt en en halvtorr Riesling är en bra ledsagare till dessa skaldjur. Men nu är jag villig att prova Gewürztraminer flera gånger.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.