Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Sveriges förhållande till alkohol är lite märkligt. Förslaget om att vinodlare ska få sälja sitt eget vin har just inte kommit längre än till ett förslag från regeringens utredare. Det som jag trodde äntligen skulle bli av verkar nu har kört fast. Detta sedan ensamutredaren har fått ta EU-hänsyn, som det verkar, och måste ge dessa gårdsbutiker rätt att också sälja andras alkoholprodukter – om än i mycket begränsad omfattning.

Nykterhetsföreningen IOGT-NTO:s aktiva ordförande Anna Carlstedt vill naturligtvis stoppa det hela och anar morgonluft. Hon går hårt ut och meddelar att det nu kan bli tillåtet med fristående spritbutiker. Genom en enkät har hon fått socialnämndsordförande i kommuner att ana oro. Tro det, ja. Lite skrämselpropaganda kan säkert få en del politiker att blir räddhågsna.

Egentligen skulle det ju bara handla om att små svenska vinodlare skulle få sälja sina egna produkter på gården. Ganska dyra viner som knappast kan skapa sociala problem.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson är en stor förespråkare för gårdsförsäljning. Undrar om han kan driva igenom förslaget?

Just nu vet jag inte hur det går. Förslaget ska väl ut på en rejäl remissrunda innan regeringen lägger fram sin proposition i riksdagen. Det kanske blir i höst, i bästa fall. Trist och tråkigt. De svenska vinodlarna får helt säkert inte sätta igång sin efterlängtade gårdsförsäljning i sommar – en gårdsförsäljning som kommer att skapa ett fantastiskt uppsving där ett vingårdsbesök blir en spännande helhetsupplevelse med källarbesök och provsmakning. Och några souvenirflaskor att prova därhemma.

Visst är Sverige en del av Europa. Fast ibland undrar man.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.