Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Kaffeentusiaster älskar droppande filterkaffe. Länge trodde jag att de stora rostfria espressomaskinerna skulle skulle ta över helt på alla caféer. Och visst finns de idag nästan överallt. En riktig kaffeservering måste alltid kunna trolla fram en perfekt skummad cappuccino eller en skumfläckad espresso kallad caffè macchiato. De må vara en restaurang, bar, konditori eller coffeeshop.

Nu är dock motrörelsen igång. Det började med att unga kaffeentusiaster började mjukrosta eget exklusivt kaffe med urprungsbeteckning. Det funkar förstås inte att använda i en espressomaskin. Då dök presskannorna upp med en sil som man tryckte ner i glaskannan. För ett par år sedan överraskades jag av att några krogar plockade fram en gammal filterhållare av porslin från melitta. De bryggde kaffet vid bordet direkt.

På Drop Coffee står filterhållarna på parad redo att fyllas med utvalt kaffe som under flera minuter smaksätter det heta vattnet.

Nu hittar jag fler och caféer som nästan bara gör kaffe genom droppmetoden. Min senaste upptäckt är Drop Coffee på Södermalm i Stockholm. De har två coffeshops – på  Wollmar Yxkullsgatan och Tjärhovsgatan. Även Johan & Nyström i närheten har koll på detta. Kaffet är förstås exklusivt. På Drop Coffee har man till och med beskrivit doftupplevelserna på kaffesorterna. De populäraste är Korchona från Etiopien och beskrivs med doftord som bergamott och citrus – vilket låter misstänkt likt Earl Gray. Spännande! Men du kan också få en Daterra från Brasilien med doft av choklad och nötter.

Dags att leta upp den gamla filtertratten och droppbrygga kaffe på klassiskt vis.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.