Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Ett både hårt och givande arbete. Varje vår sedan några år arrangerar Systembolaget en provning av alla boxviner i det fasta sortiment. I år finns det totalt 130 lådor i olika former där 52 av dem är fyllda med vitt vin, åtta med rosé och resten, 70 boxar, innehåller rött vin.

Det kanske verkar helt vansinnigt att prova alla dessa lådviner på en dag – men det går faktiskt ganska bra. Man jobbar sig lugnt och metodiskt framåt i ett tempo av runt trettio boxprover per timme som spottas ut noggrannt. Det blir två minuter per vin, vilket är fullt tillräckligt. Med lite pauser blir det alltså runt fem timmar.

Det här jobbet betraktar jag som ren konsumentuplysning. Jag gör det för er, kära SvD-läsare, så att jag kan tipsa om de bästa boxarna nu under sommaren, Oavsett vilka vinkvaliteter vi gillar så kommer vi alla att stöta på boxviner i sommar. Mer än sex av tio liter vin som säljs på sommaren rinner ur en tappkran på en påse i en låda.

130 boxviner uppställda. Kanske ett paradis för någon. För mig var det hårt arbete med mycket spottande.

Hur var det då? Ja, generellt är det ingen tvekan. Bottennappen blir allt färre. Jag tror jag räknade till totalt fem riktiga ruskprickar – det vill säga de som var unkna och sura. Å andra sidan finns det runt fyrtio som är bra varav ett tiotal är riktigt bra – och det är en klar förbättring från förr.

Den återstående grå massan av ett 80-tal viner är trista och likriktade. Om någon sticker ut så är det inte positivt. Surt, syrligt, kartigt, grönt bitskt och bittert. Det är omdömen som återkom.

Efter en sådan här mastodontprovning är man lite matt. Men det var inte värre än att jag kunde gå på Vinskribentföreningens årsmöte på kvällen.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.