Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Tävlingen om årets bästa luktorgan har tagits upp igen. 2005 vann jag tävlingen Årets Näsa som arrangerades av Vin & Sprithistoriska museet. Det var en fantastisk känsla att ta hem denna titeln i kamp mot några av den tidens bästa luktorgan. Men – då lade de plötsligt tävlingen i malpåse. Så i sex år har jag varit regerande mästare.

Nu är det igång igen. I torsdags kväll på mässan Mitt Kök i Stockholm fick jag en värdig efterträdare i form av spritrecensenten i Dina Viner Mikael Christiansson. Han blev Årets Näsa 2011. Så nu slipper jag vara den senaste av näsor.

Så här ser min näsa ut från Årets Näsa 2005 – nu detroniserad. Originalet hänger på Nasoteket på Akademiska Föreningen i Lund.

Nu undrar du säkert hur tävlingen går till. Helt kort: de tävlande (i år tio i finalen) får dofta på tio glas med olika kryddade brännvin. De får anteckna – och ska memorera dofterna. Efter tio minuter tas glas och anteckningar bort. Därefter ställs fem svarta glas fram med fem av sorterna från första omgången. De kan alltså inte se färgen. Vinner gör den som prickar rätt på flest av dessa fem olika dofter bara genom att känna igen dem genom näsan.

Mikael Christiansson krossade sina medtävlare genom att pricka alla fem. Utan den minsta tvekan.

Så visst är han en värdig mästare.

Hoppas nu att detta blir en återkommande tävling med hjälp av Spritmuseum. Det är namnet på Vin & Sprithistoriska museet som öppnar på Djurgården i maj 2012.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.