Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Likriktningen bland rosévinerna blir bara större. För en tid sedan provade jag alla roséviner i det ordinarie sortimentet. Det handlade om hela 77 olika viner. Nåja, så olika var det inte. För några år sedan fanns det roséer med många olika smaker och färger. Från riktigt ljusrosa till de med mer mättade röda toner. Nästan som ett lätt rödvin.

Rosévin-15-3

Här är hela raden av roséviner jag provade. Det tog en eftermiddag.

Idag har de flesta ställt in sig i kön efter storsäljarna – de provencalska ljust laxrosa med mjuk hallonfrukt och lätt vinbärssyrlig avslutning. Inget fel på dem. Men jag skulle önska att fler tog ut svängarna och gjorde rosé i en bredare smakrik stil. Likt det klassiska Tavel-vinet som finns på Systembolaget.  Tavel är en liten appellation i södra Rhônedalen där man bara gör rosévin. Och där håller man på traditionen.

Rosévin-15-1

Fler och fler roséviner kommer på box. Och då är det bara en färg på boxen som gäller: rosa.

Men jag vet ju hur det fungerar. När en typ av vin, som rosé, slår igenom på bred front vill Systembolaget ge fler importörer chansen att få en del av den lukrativa marknaden.

Men till Systembolagets fördel ska sägas att det inte längre släpper igenom riktigt usla viner. Rosé eller inte. Man får ta det onda med det goda.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.