Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det är något visst med Gammel Dansk. Skaparen av Gammel Dansk är död. Han hette Jørgen Ketil Asmund och blev på 1960-talet ombedd att göra en ny dansk bitter. Han lyckades över förväntan. Gammel Dansk har på femtio år blivit både en dansk klassiker och internationell succé.

På den danska originalflaskan står fortfarande den berömda devisen: Gør godt om morgonen, efter dagens dont, under jagten, på fisketuren eller som apéritif.

Den danska originaletiketten av Gammel Dansk bär den ogenerade devisen om när Gammel Dansk gör gott. Den finns inte på svenska etiketter – så kul får vi inte ha det i Sverige.

För mig har Gammel Dansk varit en följeslagare genom livet. Redan som ung i Skåne var jag medveten om danskarnas vurm för denna ”lille en”. Jag har senare intagit ett antal ”morgenmad” i Danmark med obligatoriskt kaffe, wienerbröd och en liten Gammel Dansk.

Och under de flesta av mina resor i världen har jag haft Gammel Dansk med – i fall kroppen skulle komma i olag. I synnerhet magen.

Jag tror det funkar – i rätt läge blir livet bättre av en Gammel Dansk. Kanske är Jørgen Ketil Asmund ett gott exempel på detta. Han blev 97 år – och det får man väl säga är en riktigt gammal dansk.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.