Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Världen är full av bluffviner. Det finns knappast någon annat intresseområde där det är så lätt att lura folk. Risken för upptäckt är minimal. De flesta som köper dyra fina flaskor provar dem nämligen inte på många år. Och många flaskor byter bara ägare och öppnas aldrig.

Jag skulle gissa att mer än nio av tio blufflaskor som sålts cirkulerar som original fortfarande – eller ligger de tryggt hos någon vinsamlare som ett statusobjekt. Men äntligen har det hänt: massor av bluffviner har avslöjats i USA och boven i dramat har blivit dömd. Men det krävdes en förbannad multimiljardär för att få honom fälld.

Den dömde heter Rudi Kurniawan och var under flera år en omhuldad vinsamlare som gärna sålda några av sina påstådda dyrgripar. En domstol i New York dömde honom i förra veckan till tio års fängelse. Han fälldes för att ha sålt lyxiga bluffviner för mer än 20 miljoner dollar. En av hans metoder var att ta hand om gamla flaskor från fina krogar och fylla upp dem med billigt vin. Men han hade också en hel förfalskningsstudio i sitt hem.

Koch-Kurniawan_T2A_460

Vinsvindlaren Rudy Kurniawan fick tio års fängelse. Mest angelägen av att få honom fälld var multimiljardären Bill Koch (till höger).

Kurniawans advokat ansåg att tio års fängelse var alldeles för mycket. Advokaten menade att alla som blivit lurade har varit rika och knappast lidit någon skada. En av dem lär ha betalat nära 1,5 miljoner kronor för en flaska (utan att bli fattig får man förmoda).

Miljardären Bill Koch är dock nöjd. Han har blivit lurad på viner för åtskilliga miljoner från Rudi Kurniawans källare. Men enligt uppgifter har han gett ut ännu mer, närmare 15 miljoner kronor, till inhyrda detektiver för att få vinsvindlaren dömd.

Sens moral: man ska inte reta upp en multimiljardär. Det straffar sig. Men i övrigt kommer det fortfarande att vara lika lönsamt att vara vinsvindlare.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.