Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

De gustibus non est disputandum – om smak bör man inte diskutera. I en vinkrönika för några månader sedan skrev jag om oxiderade viner. Jag berättade att jag tyckte det var kul att oxidera ett vin lite grann i kylen. Det blir en extra dimension på upplevelsen. Det var min åsikt.

När viner blir gamla oxiderar de ändå – helt naturligt utan att man tagit bort korken. Oxidationen kommer sig av att det finns luft kvar i alla flaskor och under årens lopp så skapar det en långsam oxidation på vinet ända tills det inte är drickbart längre. Har korken torkat något så att det kan läcka in luft går det mycket fortare.

Ett bra skydd mot oxidation i ett vin är mycket syra, alkohol eller sötma. Det är bland därför som Sauternes-viner kan bli så gamla. Bubblor i ett vin kan också hjälpa något.

En magnum oxiderad champagne från 1975 kan väcka olika åsikter.

Nyligen satt jag på en lunchprovning där jag fick anledning att fundera över detta. På bordet stod plötsligt en nyss öppnad magnum champagne från 1975. Producenten var Bollinger så det borde vara okej. Men denna hade uppenbarligen inte skötts ordentligt under sin långa levnad. Oxidationen var kraftig. De flesta kring bordet hade svårt att svälja den numera ganska lättbubblande drycken. Men inte jag. Jag tyckte det var spännande. Inte bra – men gott på ett gammaldags sätt med sina sherry- och madeiratoner. Nästan lite nötchoklad.

Det var inte många som tog det hela på min njutningsnivå. Ja, jag är kanske lite speciell som gillar oxiderade viner. Alla är inte överens med mig förstod jag när åsikter om drickbarheten hos denna champagne från 1975 diskuterades.

Man kan inte vara överens om allt här i världen.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.