Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Marsanneviner utvecklas fantastiskt. För några veckor sedan skrev jag en krönika om två av mina favoritdruvor: Marsanne och Rousanne. Dessa Rhônedruvor som fortfarande är okända för de flesta. Men som jag hoppas ska komma erövra världen lika mycket som druvan Viognier gjort det senaste decenniet.

Jag berättade då också att det finns en australisk Marsanne som är värd att handla. Den kommer från det gamla vinhuset Tahbilk i Victoria. Dit kom druvan redan på 1800-talet. Just nu finns Tahbilk Marsanne med årgången 2010 på Systembolaget. Priset är modesta 89 kr.

Chateau Tahbilk i Australien gör en en bra Marsanne som ska sparas några år för att vinet ska visa sin rika läckra frukt och karaktär. Till vänster årgång 2005 och till höger årgång 2010.

Min rekommendation är dock att spara vinet ett antal år. Nyköpt är det ganska knutet – men med åren utvecklar druvan en läcker doft och smak med mandelmassa, rik mogen frukt med citrus och aprikostoner – fyllig med bra syra. Att det stämmer kan jag lova. Jag jämförde förra veckan en 2010 med en sparad flaska från 2005.

Synd bara att de bytt etikett. Den gamla var roligare och för mig nostalgisk – kan jag säga nu när jag jämför.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.