Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Amerikas första riktiga vindruva kan uppleva en ny vår. När spanjorerna koloniserade Sydamerika hade de med sig druvan Listán Negro. Överallt där de drog fram planterades druvan med olika framgång och fick olika namn. I Chile fick heter den ännu País (lantdruva), i Argentina och andra länder kallas den Criolla (kreoldruva) och när den anlände till Mexiko och Kalifornien var namnet Misión och senare Mission (missionsdruva).

Allt eftersom nya trendiga druvor plockats hem från Europa under de senaste 150 åren har den gamla Listán-druvan tappat status. Till slut gjordes det bara enkelt bulkvin antingen den kallades País, Criolla eller Mission. I Chile har dock Miguel Torres väckt liv i den inhemska País-druvan – med framgång. Fler kommer att följa. Här finns en potential att göra spännande viner av en för de flesta okänd druva.

Reserva de Pueblo är det första moderna rödvinet gjort på den gamla kolonialdruvan País.

Nyligen provade jag ett skojigt rödvin från Torres: Reserva de Pueblo på País-druvan. Riktigt bra i en rustik stil – det har alla möjligheter att bli en framgång.

Redan nu finns det ett vin på País-druvan i Sverige som är kanonbra: ett bubblande rosévin med namnet Santa Digna Estelado Rosé för 89 kr. Det är i ett tillfälligt sortiment men finns i de flesta butiker.

Räkna med att fler gamla druvor dyker upp i ny tappning.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.