Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det vita vinet från Champagne håller världsklass. I dagens SvD finns en krönika om mousserande vin. Där berättar jag om skillnader mellan olika metoder att göra vin med bubblor i.

Dessutom förklarar jag att prisskillnaderna på olika mousserande viner framför allt beror på metoden – vilket är helt rätt. Men jag borde utvecklat det hela när det gäller champagne – även om platsen är knapp för en krönika.

Grattis_champagne

Det är inte bara bubblorna som gör champagne dyrt – vinet är dyrt redan innan bubblorna skapas.

Här finns det mer plats. Faktum är nämligen att champagne inte bara blir dyrt för att metoden att få bubblor är komplicerad. Det höga priset beror ännu mer på att vinet från början är väldigt kostsamt: vingårdarna är mycket värdefulla och all produktion sker för hand med noggrant urval av druvor för de dyraste champagnerna. Ett dyrt arbete är också att vinifiera de olika vingårdarna druvmust separat och att sedan göra den perfekta blandningen av dessa separata viner. En så kallad cuvée.

Sanningen om champagnemunken Dom Pèrignon är att han var en föregångare när det gäller vinodling och att göra en perfekt cuvée. Han hittade inte på bubblorna – de hade redan andra kommit på tidigare i södra Frankrike.

Dom Pèrignon tyckte till och med att bubblor i vinet var en defekt.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.