Mikael Mölstad
Det vita vinet från Champagne håller världsklass. I dagens SvD finns en krönika om mousserande vin. Där berättar jag om skillnader mellan olika metoder att göra vin med bubblor i.
Dessutom förklarar jag att prisskillnaderna på olika mousserande viner framför allt beror på metoden – vilket är helt rätt. Men jag borde utvecklat det hela när det gäller champagne – även om platsen är knapp för en krönika.
Det är inte bara bubblorna som gör champagne dyrt – vinet är dyrt redan innan bubblorna skapas.
Här finns det mer plats. Faktum är nämligen att champagne inte bara blir dyrt för att metoden att få bubblor är komplicerad. Det höga priset beror ännu mer på att vinet från början är väldigt kostsamt: vingårdarna är mycket värdefulla och all produktion sker för hand med noggrant urval av druvor för de dyraste champagnerna. Ett dyrt arbete är också att vinifiera de olika vingårdarna druvmust separat och att sedan göra den perfekta blandningen av dessa separata viner. En så kallad cuvée.
Sanningen om champagnemunken Dom Pèrignon är att han var en föregångare när det gäller vinodling och att göra en perfekt cuvée. Han hittade inte på bubblorna – de hade redan andra kommit på tidigare i södra Frankrike.
Dom Pèrignon tyckte till och med att bubblor i vinet var en defekt.