Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Våra kära monopol kommer snart in i pensionsåldern. Sedan 1995 är Systembolaget det enda monopol som finns kvar vad gäller alkohol i Sverige. Då, 1995, överlevde Systembolagets sin 40-årsdag. Nästa år, 2015, är det dags att fira 60-årsdagen. Och jag kan lova att detta detaljhandelsmonopol kommer att bestå ett tag till. Till och med över pensionsdagen vid 65 år.

Utminutering

I skånska Röstånga fick jag syn på denna gamla skylt som påminner oss om en tid då dagens Systembolag var en total utopi.
Dagens Systembolag bildades alltså 1955 efter en sammanslagning av en mängd olika lokala Systembolag över hela landet. Dessa mindre monopolbolag skapades för att vi inte skulle få totalförbud. Det var en stor anledning till att det blev ett nej vid folkomröstningen i början av 1920-talet. Det så kallade Brattsystemet varade bara lite mer än 30 år.
Men här och var i landet får man en påminnelse om det gamla. Som bilden visar.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.