Mikael Mölstad
Ibland får man vara med om osannolika upplevelser. När man minst anar det blir upplevelsen oftast som störst. Många av de vinupplevelser jag minns extra hände sig vid tillfällen då det inte alls var planerat.
Onsdagkvällen var en sådan kväll. En trevlig middag med goda vänner och viner – javisst. Men någonstans på väg på huvudrätten blev jag anmodad att öppna en flaska rött. Jag kan ärligt talat säga att mina ögonbryn for upp många centimeter.
Det är inte varje onsdagkväll jag får korka upp en Grands Èchézeaux 1984 från Romanée Conti.
Framför mig stod en flaska Grands Èchézeaux 1984 från Domaine de la Romanée Conti. Alltså: det världsberömda kultvinhuset i Bourgogne. Många med mig anser nog att de producerar några av världens godaste viner. Deras mest berömda vin heter Romanée Conti, rätt och slätt, och kostar ett halvt basbelopp för en enda flaska när de lanseras idag.
Här stod jag med en lillebror och nästan lika bra. Jag skulle korka upp den och blev med ens mycket seriös och noggrann. Här fanns inte plats för misslyckande. Oj, vad jag skruvade och drog försiktigt – millimeter för millimeter för att avsluta med ett rejält handgrepp om hela den fuktiga korken. Den gled ut elegant. Mission completed.
Hur det smakade? Mjukt, lent och silkigt men ändå karaktärsfullt med en doft av mycket mogna hallon och lätt multna jordgubbar. Magiskt.