Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det är ingen hejd på ölintresset. Idag kom en ny bok med namnet Brygg öl. Den speglar på alla sätt det enorma intresse som vuxit fram för att brygga sitt eget öl. Nya mikrobryggerier dyker upp var och varannan månad. Det finns till och med de som kallas nanobryggerier – vilket innebär att ölet produceras av en entusiast hemma i köket, i princip.

Bakom handboken Brygg öl står Henok Fentie och Karl Grandin. De driver något som i branschen kallas för fantombryggeri. Det innebär att de tar fram alla recepten hemma i köket med sedan går till ett utvald bryggeri någonstans i världen och får det producerat.

Deras fantombryggeri Omnipollo har haft flera framgångsrika lanseringar på Systembolaget. I boken ger de tips och recept på hur en hembryggare kan göra minst lika bra öl som ett proffs. Vilket måhända förutsätter att de har samma talanger som de två författarna.

Boken är vad jag kan förstå mycket pedagogisk och genomarbetad. Jag har dock inga planer på att testa själv. Men det låter fantastiskt om vem som helst kan göra ett proffsöl hemma i köket. Det går definitivt inte att göra ett proffsvin under samma omständigheter.

Henok Fentie och Karl Grandin vill locka till ölbryggning hemma med boken Brygg Öl. Etiketten t h är deras Imperial Stout där enda designen är receptet på innehållet.

En kul detalj: deras imperial stout som jag fick prova (rostad med beska och frukttoner) har en etikett som säkert Systembolaget gillar. Inga provokativa bilder. Motsatsen gäller för Iron Maidens nya öl Trooper med en etikett med gruppens maskot Eddie the Head. Den stoppade Systembolaget direkt.

Här kan du se bild på Iron Maidens öl Trooper.

 

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.