Mikael Mölstad
Skånska Österlen har fått en ovanlig turistmagnet. Strax söder om Simrishamn har en imponerande anläggning just invigts. Den heter Nordic Sea Winery och är vinimportören Oenoforos vineri för att blanda och tappa svenska viner på olika förpackningar – flaska och box.
Besökscentret är en rund träbyggnad med vingård runtomkring. Inuti finns både vinbar och restaurang.
Det hela ser ut som som vilken stor superproffsig vinanläggning i världen som helst. Komplett med ett stiligt ”visitor’s centre” med restaurang och vinbar.
Kring vinbaren finns importörens alla vinmärken utställda. Men bara att titta på. För att handla får du snällt åka till närmaste Systembolag i Simrishamn.
I vinanläggningen, stor som flera fotbollsplaner, handhar de över femtio olika vinvarumärken – där Sveriges mest sålda röda och vita viner är två av dem: Zumbali och Umbala. Totalt kan tappningsavdelningen förpacka över 3 000 boxar och 6 000 flaskor i timmen. Imponerande nog har de fem vinmakare anställda.
På Nordic Sea Winery räknar de med att ta emot över 30 000 besökare denna sommar.
I vinanläggningen har allt högsta standard – rostfritt finns överallt – och hygienen är A och O.