Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det går bra för vinerna från Rhônedalen. Är just nu i norra Rhône på deras stora förevisning av vad de förmår att göra när det gäller vin. Vartannat år hålls detta evenemang i fyra dagar. Det börjar nere i Avignon med mässa och provningar av viner från södra Rhône där bland annat Châteuneuf-du-Pape ligger.

Dagarna tre och fyra förflyttas det hela upp till norra Rhône och Tain l’Hermitage för att avslutas i Ampuis. 650 utställare totalt och mer än 2 000 inköpare och journalister kom till denna jätteprovning i år.

Provningarna sker i stora hallar – som här en sporthall i den lilla staden Mauves.

Intrycket är mycket gott. Vinerna är traditionella förvisso – men många jobbar nu med en vinstil som känns mer modern: mer elegant och mer drickvänligt redan från dag ett. Syrah-druvan visar verkligen upp sin bästa sida.

Vita Marsanneviner från Saint-Joseph och Saint-Péray imponerar. Tyvärr är produktionen liten.

Speciellt imponerad blev jag av de vita vinerna. Condrieu gjord på Viognier har sedan länge varit en favorit. Men nu kommer också Marsanneviner från bland annat Saint-Joseph och Saint-Péray. De flesta har upp till en tredjedel med Rousanne.

Nu ökar exporten stort av deras röda viner. Dags att hålla ögonen på Rhône.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.