Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Vin är ett livsmedel gjort av jäst druvmust. I veckan kom en ny förordning för märkning av förpackad mat. Vad jag förstår ska även vin innefattas i detta. Vin är i teknisk mening mat (liksom andra drycker) så nog är det att betraktas som förpackad mat. Jag sökte igenom originaldokumentet på EU:s webbsajt på jakt efter en eventuell nyhet. Men icke så, ordet vin fanns inte ens med, endast drycker nämndes på ett ställe.

Den nya EU-förordningen handlade om att det som syns på bilder och trycks i innehållsförteckningen också måste finnas i produkten. Vilket låter rimligt. Ofta är ju problemet det motsatta – i innehållsförteckningen finns ämnen som inte borde vara där från början.

Nu blir det alltså stopp på bilder av till exempel smultron på förpackningen när varan i själva verket bara innehåller syntetiska dofter och smaker av något som ska påminna om smultron. Just smultron är intressant för det har bara doft – ingen smak. Den som påstår att det finns äkta smultronsmak ljuger alltså.

Detta med att vin inte fanns med i förordningen tolkar jag som att det inte finns några problem. Vin innehåller jäst druvmust – och det är det ingen vinproducent som hycklar med.

Vino Cacao – en tillåten symbios mellan vin och choklad som blivit poppis i Frankrike.

Däremot kommer det att dyka upp en del vinhybrider. Den senaste trenden i USA är nämligen chokladvin. Riktigt vin blandat med riktig choklad. Huvva! Nu har en fransk chocolatier lanserat samma sak. Enligt vänner som provat och var lika skeptiska som jag så smakade det riktigt gott.

Men så handlade det också om rena äkta smaker av choklad och vin. Så nästa gång du ser en flaska vin med kakaobönor på så är det helt tillåtet. Enligt EU:s senaste förordning för märkning av förpackad mat.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.