Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Ska Tommy Myllymäki bli världsmästare i matlagning på onsdag? Jag är på väg till Lyon för att bevaka världens främsta matlagningstävling: Bocuse d’Or 2015. På onsdag vid 19-tiden hoppas jag jubla för att vi fått en ny världmästare i kock-VM. Svenska Dagbladet, det vill säga jag och Joanna Drevinger, är på plats för att rapportera live. Ha koll på webben på eftermiddagen den  28 februari. Tommy står i bås nummer åtta.

Bocuse_d'Or15-2

Tommy med sin coach Jonas Dahlbom lägger sista handen vid silverbrickan där kötträttens olika delar exponeras. Denna bild är från förra veckan.

Tommy Myllymäki är favorit efter ha vunnit Europavarianten av tävlingen i stor stil. Nu är det nya förutsättningar – men det är klart att domarna kommer ihåg att den här svensken är en hejare på att laga mat. Han blev ju också tvåa i kock-VM för fyra år sedan.

I år är huvudingredienserna bäcköring för fiskrätten och pärlhöna för kötträtten. När jag träffade Tommy för tio dagar sedan under en provlagning var han riktigt nöjd med pärlhönan – den rätten som läggs upp på silverfat. Bäcköringen var däremot knepigare än han trott. Delvis på grund av att de sista grönsakerna får man inte välja förrän dagen före tävlingen.

Bocuse_d'Or15-1

Här är fiskrätten med bäcköring som den såg ut nyligen. Nu lär den ha ändrats men jag vågar ända inte visa hela rätten – om hans konkurrenter skulle få nys om denna blogg.

Vinner Tommy? Det vore otroligt kul med tanke på att konkurrensen är hårdare än någonsin. Nu är det inte bara Sverige, Norge, Danmark och Frankrike som gäller. Alla länder satsar stenhårt – inte minst Japan och USA. Det är en enorm prestige att vinna Bocuse d’Or.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.