Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det är kul att gå på Systembolaget. Det är inte ofta jag går runt i de statliga monopolets butiker nuförtiden – ska erkännas. Det beror inte på något snobberi eller att jag lassar hem vin i en släpvagn från en tysk border-shop. Det är snarare så att jag klarar mig ganska bra på det som finns hemma. Jag har ju köpt på mig en del vin genom åren och jag är inte så förtjust i en överbelamrad vinkällare. Dessutom är det också så att jag jobbar alldeles för mycket alla dagar och tider på dygnet. Och en sak är säker här i livet – mycket arbete förhindrar många tillfällen till dryckenskap. Och diverse annat syndigt leverne.

Nyligen var jag i alla fall på Systembolaget för att skaffa lite födelsedagsbubbel. Det blev ett par Crémant de Bourgogne (Louis Bouillot och Geisweiler är båda bra) som sedan blandades med ekologisk jordgubbssaft med en liten jordgubbe flytande på ytan. Platsen för mina inköp var Systembolaget vid Bromma Flygplats. Detta måste vara Sveriges största Systembutik. Åtminstone den mest effektiva med massor av kassor och gratis p-plats utanför dörren.

Systembolaget vid Bromma Flygplats är nog störst i Sverige – åtminstone effektivast.

Butiken är nyligen ombyggd och utökad – ser ut att vara på flera tusen kvadratmeter. Snyggt och prydligt skött. Eftersom jag inte sprungit där så mycket sedan ombyggnaden fick jag vandra runt en del för att hitta mina bubbelflaskor. Det är faktiskt riktigt kul att spankulera lite planlöst när man har tid. Folks köpbeteende verkar bestå i att de antingen inte har en aning vad de ska köpa – eller plockar samma flaskor som för förra veckan och förra veckan igen. I kassakön var det dock ingen tvekan om vad säljs mest: där syntes bara vinboxar och flak med öl.

Min uppmaning om att vågra vägra box (åtminstone lite grann, ibland) verkar inte ha hörsammats än. Eller går det kanske inga Svenska Dagbladet-läsare till denna butik?

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.