Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

En högst oväntad mat och vinkombination som funkade. Var nyligen i en för mig alldeles ny vinkällare i Gamla Stan i Stockholm. I det ståtliga Piperska Palatset vid Munkbron i Gamla Stan har vinklubben La Cave Bouquet tagit över källarvalven under ledning av vinentusiasten Ulf Marmnäs. Det ser ut precis som man önskar i en vinkällare – tegelklädda valv, långbord och fladdrande stearinljus.

I det Piperska Palatset huserar vinklubben La Cave Bouquet.

Italienska viner var kvällens tema och det avslutades med en italiensk buffé. Provningen hölls av Franska Bolaget och strax före buffén dök en överraskning upp. En liten tallrik med Jansson Frestelse till en Amarone di Valpolicella, ja ni vet det där alkoholstarka vinet med en lite söt russinfruktig doft och en rejäl smak. Det låter inte som en klockren kombo där Jansson med sin sälta och ansjovissmak är en tuff utmanare till vilket vin som helst. Men det var naturligtvis en frestelse att prova – och, javisst det funkade riktigt bra. Den alkoholkraftiga amaronen dämpade fisktonen, sötman höll tillbaka sältan och höjde samtidigt smaken på den gräddiga potatisen. Vinet och Jansson tillsammans blev en härligt balanserad och god upplevelse.

Mig veterligen är inte Janssons Frestelse någon direkt påskrätt. Men om du skulle vara hågad så glöm inte att korka upp en Amarone, Det kan bli en lyckträff för dig också.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.