Mikael Mölstad
Hur många vet att det överhuvudtaget görs vin i England? Återvände just efter några dagars upplvelser av sparkling wines i södra England. Sedan jag började skriva om vin för mer än tjugo år sedan har det hänt enormt mycket. Då var det mesta hobbymässigt – och det som producerades var mest vita torra och halvtorra viner på tyska druvor. Idag är det de franska champagnedruvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier som gäller. Och framför allt är det sparkling wines som produceras och de görs som i Champagne med den traditionella metdoen..
Om du inte tror det odlas vindruvor i England så är beviset här. Skörden av chardonnay pågick hos Ridgeview i veckan när jag var där.
Mousserande vin är framtiden för Englands vinproducenter. Det är min övertygelse, efter dessa dagar. Faktum är att många av dem producerar sitt vin i exakt samma geologiska jordmån av krita som i Champagne.
Nyetimber i East Sussex är en av de mest ambitiösa producenterna. Deras besöksanläggning är romantiskt engelskt med lyxig charm.
Efter att smakat mig en igenom ett fyrtiotal olika bubbelviner, tittat på anläggningar och pratat med vinmakare är jag övertygad. Engelsk sparkling wines kommer att kunna hota den kvalitet och stil av bubbelviner som görs i Champagne. Inte idag, men kanske om fem-tio år. Inte de allra främsta husen – men många andra.
Jag fick nöjet att prova en Ridgeview från 1998 – en upplevelse. Här fanns det mest du skulle önska av en mogen kvalitetschampagne.
Priserna för dessa English Quality Sparkling Wines ligger inte långt efter äkta champagne. Engelsmännen har nämligen tagit det engelska bubblet till sina hjärtan – och produktionen är fortfarande liten.