Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Hur många vet att det överhuvudtaget görs vin i England? Återvände just efter några dagars upplvelser av sparkling wines i södra England. Sedan jag började skriva om vin för mer än tjugo år sedan har det hänt enormt mycket. Då var det mesta hobbymässigt – och det som producerades var mest vita torra och halvtorra viner på tyska druvor. Idag är det de franska champagnedruvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier som gäller. Och framför allt är det sparkling wines som produceras och de görs som i Champagne med den traditionella metdoen..

 

England_sparkling_skörd

Om du inte tror det odlas vindruvor i England så är beviset här. Skörden av chardonnay pågick hos Ridgeview i veckan när jag var där.

Mousserande vin är framtiden för Englands vinproducenter. Det är min övertygelse, efter dessa dagar. Faktum är att många av dem producerar sitt vin i exakt samma geologiska jordmån av krita som i Champagne.

England-sparkling_Nyetimber

Nyetimber i East Sussex är en av de mest ambitiösa producenterna. Deras besöksanläggning är romantiskt engelskt med lyxig charm.

Efter att smakat mig en igenom ett fyrtiotal olika bubbelviner, tittat på anläggningar och pratat med vinmakare är jag övertygad. Engelsk sparkling wines kommer att kunna hota den kvalitet och stil av bubbelviner som görs i Champagne. Inte idag, men kanske om fem-tio år. Inte de allra främsta husen – men många andra.

England-sparkling_Ridgeview

Jag fick nöjet att prova en Ridgeview från 1998 – en upplevelse. Här fanns det mest du skulle önska av en mogen kvalitetschampagne.

Priserna för dessa English Quality Sparkling Wines ligger inte långt efter äkta champagne. Engelsmännen har nämligen tagit det engelska bubblet till sina hjärtan – och produktionen är fortfarande liten.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.