Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Österrikiska Riedel överträffar det mesta här i världen. På väg till Kroatien för att studera vin blir det några timmar på flygplatsen i Wien. Och där har de (förstås) en stor utställning av Riedels vinglas. Georg Riedel är österrikaren som tog över sin fars glasbruk och beslöt att ge världen alla de olika sorters vinglas de inte trodde att de behövde. Hur många olika sorter han producerat tror jag inte ens han själv vet. Jag gissar att det rör sig om mer än hundra.

Riedelglas_Wien

På flygplatsen i Wien ställer Riedel ut en samling av sina vinglas. Detta är dock bara en bråkdel som produceras och har producerats.

Riedel har lyckats skapa ett nytt glas inte bara till varje typ av vin – utan också till de flesta populära druvor. Vilken vetenskap som ligger till grund för detta vet jag inte. Men jag vet att vin doftar olika i olika glas. Men frågan är: hur subtilt kan det bli? Vad gör några millimeter skillnad i radie eller höjd?

Hur många olika vinglas använder du själv? Jag har runt åtta olika hemma. Dock används mest bara tre. Ett vardagsglas som är ett ISO-glas – alltså ett standardiserat vinprovarglas.

ISO-glas_3591

Så här ser ett ISO-glas med alla mått. Bara så du vet.

De två andra jag använder är ett större bordeauxglas med tunn kupa – som ett elegantare glas till helgen – samt ett stort glas med bourgognekupa, som är rundare i formen. Dessa två funkar både till röda och vita viner beroende på tycke och smak.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.