Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Mer champagne sänks ner i åländska vatten. Åland har blivit världsberömt efter fynden av de nära 200 år gamla champagneflaskorna som hittades i ett vrak 2010. Förra året såldes några flaskor till rekordpriser. I veckan var det åter auktion – men denna gång till lite mer modesta priser. Alla buteljer kostade under 15 000 euro styck – dock ansenliga summor för bubbelbuteljer.

Ute på ön Silverskär finns en restaurang där man nu tagit fasta på idén med champagnebuteljer. De har helt sonika låtit bygga en egen vinkällarbur för champagne. Denna har nu sänkts ner på havets botten utanför ön.

Det gick åt hundratals meter rostfritt rör för att bygga champagneburen.

Champagneburen väger ca 370 kg utan innehåll och rymmer 455 flaskor. Samma morgon som de första champagneflaskorna från vraket klubbades förra året sänkte man ner buren som en manifestation. Det väckte stor uppmärksamhet i media. Vilket man kan förstå.

I buren i havet finns nu ett stort antal ”Gula änkan” eller Veuve Clicquot som det mer officiella namnet är.

Så nu finns det åter champagne för långlagring i åländska farvatten. Hoppas att jag fått möjlighet att prova någon av flaskorna när de plockas upp en dag.

Här kan du läsa mer om auktionen på vrakchampagnen.

 

Om Vinbloggen



Välkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.