Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Kan man klara sig utan snaps i midsommar? Jag är mycket road av att blanda snaps och akvavit – och inte lika road av att handla på systemet. När vi har gemensamt släktfirande kring jul och midsommar är det därför ingen som frågar längre. Det förväntas bara att jag kommer med några olika blandningar i gamla patentflaskor från 1940-talet (som jag har en samling av). I år hade jag totalt glömt mina snapsövningar på grund av för många tankar på jobbet. Och snart är det dags att ge sig av mot midsommarfirandet.

Jag gick ner för att fynda i mitt snapsflaskkaos. Jodå, jag hittade en Borrjes Bäsk från Helsingborg (där malörten vuxit på en gammal gravvård). Och några slattar hircum pircum (snaps av johannisört) och ett par kvartsfyllda flaskor med rester av julsnapsblandningar. Det sistnämnda är inte så somrigt – men bäsken får hänga med.

Detta är inte en bild på snabbsnapsen utan ett stilleben på förra sommarens fång av johannisört som ska bli hircum pircum-snaps.

I övrigt har jag massor med essenser på kummin, dill, fänkäl, malört – ja sådant som behövs för att blanda akvavit. Men det hinns inte med i år. Så det får bli en snabbsnaps som alla kan göra. Min är klar så den får stå till sig under resan mot sommarhuset.

Här kommer recepet:

Midsommarens snabbsnaps – citron & ingefära

37,5 cl vodka/brännvin • Skalet av en hel citron • En liten bit riven ingefära.

Skala citronen med skalare i långa slingor. Peta ner skal och ingefära direkt i flaskan och låt stå åtminstone ett halvt dygn. Serveras kyld (inte iskall).

Snapsen kan till nöds drickas efter bara några timmar. Tänk på att spä ut vodkan om den är mer än 38-procentig. En bra snaps ska ha alkoholhalt på kring 32-35 procent för att smakerna ska komma fram utan att det blir för eldigt.

Jag är säker på att min snabbsnaps gör succé hos oss i år. Den gillas av alla med några undantag – och de får dricka Borrjes Bäsk. Den är också bra.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.