Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Prova inte denna dryck utan att blanda ut med vatten. Sverige har fått en egen absint. Denna mytomspunna malörtsdekokt hade sin storhetstid  på 1800-talet och runt förra sekelskiftet. Det sägs ju att konstnärer som Van Gogh blev galna av att dricka denna grönskimrande vätska. Den förbjöds också mycket riktigt – dock aldrig i Sverige.

Absint tillhör en typ av likörsprit som sedan romartiden producerats som livselixir av en mängd hemliga örtblandningar – där malörtsolja är huvudingrediensen. Namnet kommer också av malörtens latinska namn Artemisia absinthium.

Svenskproducerade Valkyria Absinthe är mig veterligen den starkaste alkoholdrycken på Systembolaget.

Nu har Sverige fått en egen absint kallad Valkyria Absinthe, Producerad av Sankta Annas Bränneri har den på rekordtid tagit sig in i det ordinarie sortimentet på Systembolaget. När jag stötte på drycken på en vinprovning på Systembolaget nyligen gjorde jag ett fatalt misstag. Utan att tänka efter provade jag lite i munnen – och effekten var chockerande. Det brände till något fruktansvärt då alkoholhalten ligger på 68 procent. I vanlig ordning spottade jag ut allting. Men det hjälpte inte. Malörtsspriten bet sig fast i munnen.

Jag kan lugnt säga att vinprovningen efter det inte blev sig lik. Allt smakade malörtsprit och smaklökarna var till stor del bedövade. Det var bara att ta en rejäl paus för att låta munnens smakorgan återgå till sin normala tillstånd.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.