Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

En speciell upplevelse på en vinprovning. Det var premiär för en ny temaprovning på Systembolaget igår. Ett knappt hundratal viner stod redo för provning. De hade alla kvalificerat sig från Beställningssortimentet för att komma in på det Fasta Sortimentet. Det handlar om att de sålt i vissa kvantiteter i förhållande till pris och antal flaskor eller boxar.

Petrus o Solens Mat

Osannolikt på Systembolaget. Château Petrus jämfört med Solens vin och Ernst Kirchsteigers utvalda från Toscana.

På plats 51 och 52 var det fler än jag som studsade till. Först ett av världens mest eftertraktade viner: Château Petrus i årgång 2007. Pris: 10 000 kronor för en helbutelj. Därpå en box med Solens Mat-mannen Bo Hagströms vin kallat Solens Vin (förstås). Pris: 239 kronor för tre liter eller 60 kronor per flaska. En skillnad på 9 940 kr. Därpå ytterligare ett kändisvin: Ernst Kirchsteigers vin ”utvalt från Toscana”. Pris: 99 kr.

Jag kan bara säga att det är svårt att ta till sig ett vin för 10 000 kronor. Hur bra kan ett vin bli? Prisvärt? Nej, knappast. Och vem har köpt så många Château Petrus att det plötsligt tar sig in i Fasta Sortimentet? Framgångarna för Solens Vin och Ernst Kirchsteiger kan jag förstå.

Kul också för Bo Hagström att få sola sig i glansen av Château Petrus.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.