Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Nu kan du söka på det som egentligen inte finns. I mitt förra blogginlägg listade jag alla de så kallade naturvinerna som kom 1 april. I en krönika i SvD samma dag argumenterade jag också kring detta. I blogginlägget skrev jag även att vinerna inte gick att söka på Systembolagets webb. Och så var det faktiskt när jag publicerade det hela. Men det tog inte många timmar den 30 mars förrän vinerna blev sökbara. Vilket nogsamt påpekades för mig – som om det alltid varit så.

En sökning på naturvin ger nu 21 träffar – det vill säga bara de viner som finns med i den exklusiva lanseringen. Men vad gäller alla andra viner som också vill kalla sig naturvin? Ja, de har inte blivit tillfrågade.

Nog vore det på sin plats att Systembolaget gav chansen till alla importörer och producenter att nu ange om de tycker att vinet är naturvin. Så att de också blir sökbara – i rättvisans namn.

Loireproducenten Pascal Jolivet gör också naturvin – men han vet inte om det.

Jag pratade nyligen med Loireproducenten Pascal Jolivet om naturviner – eller vin nature – vilket han hade en vag uppfattning om vad det innebar. När jag förklarat vad naturvinsproducenterna brukar kräva gick det upp ett ljus för Pascal Jolivet. Han gjorde också naturvin, förstod han. Han uppfyllde alla påstådda krav. Vinerna kallas Sauvage och görs med vildjäst och utan kylning eller filtrering.

Men det är som sagt inte lätt att veta när det inte finns någon som har bestämt vad ett naturvin är. Ja, utom Systembolaget då, som nu gör dem sökbara på nätet.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.